İşgücü Uyum Programı Okullarda Sorunu Çözmüyor

İşgücü Uyum Programı Okullarda Sorunu Çözmüyor

Eğitim-öğretimin sağlıklı ve uygun ortamlarda yürütülmesi, ihtiyaçların yeterli ölçüde ve zamanında karşılanmasıyla mümkün olabileceğinden okullarımızda temizlik, güvenlik gibi hizmetleri yürüten yeterli sayıda yardımcı personelin varlığı olmazsa olmazdır. Ancak yeni eğitim-öğretim yılı başlamasına rağmen halen çok sayıda okulun yardımcı personel ihtiyacının giderilemediği görülmektedir. 

Okulların personel ihtiyacı, kadrolu memur statüsünde personelle karşılanamadığından vazgeçilemez nitelikteki hizmetler, okul-aile birlikleri tarafından yapılan veya İŞKUR yönetimindeki geçici istihdam programlarıyla yürütülmeye çalışılmaktadır. Okul-aile birliklerinin gelirlerinin veya il özel idaresinden aktarılan kaynakların yetersizliği nedeniyle yardımcı personel ihtiyacı bu yıla kadar İŞKUR bünyesindeki Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında karşılanmaktaydı. 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında personel ihtiyacı karşılanacaktır. İUP’de ise haftada üç gün ve azami 22,5 saat çalışma süresi öngörülmüş olup bu kısıtlı çalışma süresiyle okulun hizmetlerinin görülemeyeceği açıktır. 

İUP’nin iş güvencesinden yoksun, adil ve yeterli bir gelir getirmeyen, sosyal güvencesiz bir çalışma biçimi olduğu, bu hâliyle okulların personel ihtiyacına kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm sunamamanın ötesinde başlı başına bir emek sömürüsü biçimi olduğu görülmektedir. 

Şimdiye kadar programa yeterli oranda başvurunun olmaması, kısmi süreli bir çalışma öngören, asgari ücretin altında bir gelir sunan, sosyal güvencesiz çalışma biçiminin talep görmediği, dolayısıyla okulların temizlik, güvenlik gibi ihtiyaçlarının karşılanmasında işlevsel bir yol olmayacağı belli olmuştur. Yine İUP’de öngörülen kısmi süreli çalışmanın, okulların temizlik başta olmak üzere ihtiyaç duyulan hizmetlerin sürekliliğiyle uyumlu olmadığı, haftada birkaç saatlik bir çalışmayla gerekli hizmetin verilemeyeceği açıktır. 

Vakıf kurup devlet üniversitesini hortumlamışlarVakıf kurup devlet üniversitesini hortumlamışlar

Millî Eğitim Bakanlığı, programın yetersizliğini ve yol açtığı olumsuz sonuçları gözeterek soruna ivedilikle müdahale etmeli; temizlik ve güvenlik başta olmak üzere, yardımcı hizmetler için gerekli personel ihtiyacının il veya ilçe millî eğitim müdürlükleri eliyle hizmet alımı yoluyla karşılanmasını sağlamalı ya da istihdam için gerekli kaynakları okullara aktarmalıdır. 

Editör: Serhat SALİMOĞLUSerhat SALİMOĞLUEditör HakkındaSerhat SALİMOĞLUBunlar da ilginizi çekebilirİL MİLLİ EĞİTİMDEN OKULLARA SINIFLARI KAPATIN BASKISI

İL MİLLİ EĞİTİMDEN OKULLARA SINIFLARI KAPATIN BASKISI

KYK EK TERCİH SONUÇLARI NE OLDU ?

KYK EK TERCİH SONUÇLARI NE OLDU ?

AÇIK ÖĞRETİMDE ŞARTLAR DEĞİŞTİ İŞTE 2024 AÇIK ÖĞRETİM ŞARTLARI

AÇIK ÖĞRETİMDE ŞARTLAR DEĞİŞTİ İŞTE 2024 AÇIK ÖĞRETİM ŞARTLARI

O Öğrenciler Sınıfta Kalacak! Öğrenciler İçin Son Günler

O Öğrenciler Sınıfta Kalacak! Öğrenciler İçin Son Günler

Öğretmenler Ve Öğrenciler Zor Durumda Kaldı

Öğretmenler Ve Öğrenciler Zor Durumda Kaldı

MEB BU KONUDA ÖNLEM ALMALI!

MEB BU KONUDA ÖNLEM ALMALI!

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

İkili Eğitim Yapan Okullarda 30 Dakikalık Ders Sıkıntısı

Palmiye Soba Kiralama

İkinci el saat alan yerler

vds satın al

Eskişehir Dergi

kadın butik

beton mikseri

cnc kalıp imalat

Münih teknik üniversitesi

Buy IPv4

Dansöz kiralama

cialis

orjinal cialis

Düşmeyen takipçi satın al

Deneme bonus veren siteler

Kadıköy Su Tesisatçısı

ofis taşıma

istanbul evden eve nakliyat

Sigortalı Şehirler arası Nakliyat

TS3 Satın Al